GOOD LIFE MAGAZINE

"Eu sunt..."

Search

Arcanele majore din Tarot

Inapoi la Tarot


Ce sunt arcanele majore? Ce reprezinta cartile cu diverse personaje misterioase?

Tarotul are 22 arcane majore, 22 de carti cu personaje diverse. Cele 22 de arcane descriu partea profund esoterica a artei divinatorii a Tarotului, practic o evolutie a fiintei umane, pornind de la nivel micro – individul asa cum a venit pe lume, reprezentat de Nebunul – si pana la o scara macro – reprezentata de ultima arcana majora, Lumea, relatia individului cu intreaga lume.

Setul contine 22 de simboluri esoterice: 21 numerotate si una fara numar, numita 0 – Nebunul, reprezentand hazardul. Fiecare arcana majora poseda o intreaga filosofie proprie, chiar si culorile desenului au intelesuri ascunse. Astazi, arcanele majore au disparut complet din cartile de joc, tocmai datorita incarcaturii lor filosofice si esoterice care nu era la indemana oricui. Arcanele majore transmit cunoasterea adevarului ocult. Prima arcana majora, numita Magicianul sau Scamatorul transmite mesajul: „Lumea vizibila este doar o iluzie.” Desenele Tarotului ascund sensuri profunde. Pe marginea unei arcane majore se poate filosofa multa vreme. Cele 22 de arcane spun de fapt povestea omului, a existentei sale pe pamant, de la primii sai pasi in voia sortii, pana la implinirea sa totala.


Arcanele majore in tarotul clasic sunt:
0 – Nebunul I – Magul II – Marea Preoteasa III – Stapana IV – Stapanul V – Marele Preot VI – Indragostitii VII – Faetonul VIII – Puterea IX – Eremitul X – Roata Destinului XI – Dreptatea XII – Spanzuratul XIII – Moartea XIV – Cumpatarea XV – Diavolul XVI – Turnul XVII – Steaua XVIII – Luna XVIX – Soarele XX – Justitia XXI – Lumea


Arcana cu numãrul O se numeste NEBUNUL.

Sfatul sau este: FIE CE-O FI!

El e cel care porneste la drum, curat si nevinovat, sa-si cunoasca si implineasca DESTINUL.

REPREZINTA: inceputul, curajul de a porni la drum, atractia noului, aventura, hazardul, necunoscutul, noutatea, actiunea in faza incipienta, primii pasi, lipsa de griji, nepasarea, indiferenta, distractia, entuziasmul, avantul de la inceput, curajul inconstient, tineretea, tineretea.

Simbolistica arcanei: un tanar vagabond – cu o bocceluta in varful unui par – pe marginea unei prapastii cu o floare in mana, cu soarele arzand in spate, se arunca in valtoarea vietii entuziast, pozitiv, cu incredere deplina in ceea ce ii ofera destinul.


Arcana cu numãrul I se numeste MAGUL sau MAGICIANUL sau SCAMATORUL. 

Sfatul sau este: DETII TOATE RESURSELE!

In drumul sau prin destin omul cauta SUCCESUL.

REPREZINTA: Succesul, iesirea din impas, maturitatea, seriozitatea, castigul, scopul atins, avansarea, creativitatea, inteligenta, perseverenta, increderea, ambitia, resursele proprii, capacitatea de a rezolva orice, potentialul maxim al individului, talentele, cunostintele, ambitia, capacitatea de a arata ce stie si ce poate, contactele cu superiorii, profesorii, parintii, conducatorii.

Simbolistica arcanei: un barbat care are pe o masa toate elementele tarotului: o spada, o moneda, o cupa, o bata, are un scepteu in mana – puterea de a se folosi de aceste comori, semn ca omul vine pe lume cu tot ce are nevoie pentru a reusi – iar deasupra capului semnul infinit, semn ca are resurse infinite de a reusi.


Arcana cu numãrul II se numeste MAREA PREOTEASA.

Sfatul sau este: CUNOASTE-TE PE TINE INSUTI.

In drumul sau prin destin omul cauta SPIRITUALITATEA.

REPREZINTA: Latura subconstienta, senzatiile, emotia profunda, psihicul, emotiile intense, intuitia, adancimile sufletului, adevarurile ascunse, viata privata, secreta a invididului, ce simte omul in interior, ce nu se vede la suprafata, ocultul, esotericul, misterul, contactele cu femeile, cu mama, cu biserica.

Simbolistica arcanei: o femeie invaluita in valuri ce inspira valurile marii, cu o cruce pe piept – ca simbol al credintei – are la picioare secera Lunii Noi. Sta pe un tron intre doi stalpi – semn ca se afla intr-un templu – unul inchis la culoare, altul deschis la culoare, ca semn al bipolaritatii vietii (bun-rau, da-nu, feminin-masculin, yin-yang, intuneric-lumina), are o coroana cu simboluri amintind de fazele Lunii. In mana tine un papirus pe care scrie Tora ca simbol al cunoasterii.


Arcana cu numãrul III se numeste STAPANA sau IMPARATEASA.

Sfatul sau este: PRIMESTE SI DARUIESTE IUBIRE! 

In drumul sau prin destin omul cauta IUBIREA.

REPREZINTA: principiul feminin, capacitatea de a darui iubire si de a primi iubire, sentimentele, trairile, emotiile scoase la suprafata, exprimarea afectivitatii proprii, schimbarile favorabile din viata, emotivitatea, trairile intense, talentele, creativitatee, inventivitatea, bunavointa, bunatatea, gandirea pozitiva, innoirile din viata personala, inspiratia, contactele cu familia, cu mama, cu alte femei, cu persoana iubita.

Simbolistica arcanei: o femeie frumoasa, cu sceptru in mana si coroana pe cap, sta pe un tron care are la baza o inima cu simbolul feminin inscpitionat, semn ca reprezinta simbolul femeii ideale. In spate se vede un peisaj bogat din natura.


Arcana cu numãrul IV se numeste STAPANUL sau IMPARATUL. 

Sfatul sau este: RESPECTA LEGEA!

In drumul sau prin destin omul cauta CONTROLUL.

REPREZINTA: principiul masculin, spiritul de conducator, capacitatea de a detine controlul, buna organizare, productivitatea, strategia si programarea clara, ordinea, increderea, maturitatea, stapanirea de sine, disciplina, hotararea, rezistenta, legea, luciditatea, inteligenta, intelepciunea, stabilitatea, responsabilitatile asumate si indeplinite, experienta de viata, sfaturile date si primite, contactele cu superiori, cu parinti, persoane in varsta, cu conducatorii, cu autoritatile.

Simbolistica arcanei: un barbat batran, cu sceptru in mana si coroana pe cap, sta pe un tron ce prezinta pe laterale capete de berbec. In spate se vad muntii ca semn al stabilitatii.


Arcana cu numãrul V se numeste MARELE PREOT.

Sfatul sau este: ASCULTA, INVATA, IA AMINTE!

In drumul sau prin destin omul cauta INVATATURA.

REPREZINTA: Cautarile individului, credinta, invatarea, progresul lent, prin invatare, lectiile de viata, scoala, intrebarile si raspunsurile, solutiile gasite, judecata, verdictele, invatamintele, studiul permanent, ascultarea, sfaturole, increderea, birocratia, contactul cu legea, cu scoala, cu institutiile statului, cu superiorii, cu oamenii cu diverse functii, cu biserica, si autoritatile.

Simbolistica arcanei: un oficial, intr-un vesmant specific functiei sale, sta pe un tron, cu sceptru in mana, intre doi stalpi (semn ca se afla intr/o institutie). La baza tronului se vad doua chei incrucisate, semn ca detine cheia problemelor celor doi oameni care stau umili la picioarele sale, care asteapta si asculta sfarurile sau verdictele sale.


Arcana cu numãrul VI se numeste INDRAGOSTITII.

Sfatul sau este: CAUTA-TI PERECHEA, ASOCIAZA-TE, dar si ALEGE!

In drumul sau prin destin omul cauta JUMATATEA.

REPREZINTA: cautarile, intrebarile, alternativele, parteneriatele, asocierile, deciziile, fidelitatea, loialitatea, perechea, jumatatea, alegerile personale, jumatatea sortita, comaptibilitatea, reciprocitatea, echilibrul, perspectivele, actiunile hotaratoare, ezitarea, spiritul analitic, legaturile noi, sansele amoroase, relatiile sentimentale, casatoria, ispita, cautarea iubirii ideale, dragostea, contactul cu persoana iubita, jumatatea, partenerul.

Simbolistica arcanei: doua fiinte goale, simbol al lui Adam si al Evei (langa Eva se afla si sarpele ioncolati pe un mar) se afla in fata unui inger superb, cu soarele in spate, ca simbol al crearii lumii in pereche, ea si el.


Arcana cu numãrul VII se numeste FAETONUL.

Sfatul sau este: ACTIONEAZA, LUPTA!

In drumul sau prin destin omul cauta VICTORIA.

REPREZINTA: Inceputul, actiunea, decizia de a porni la drum, ambitia, motivatia, determinarea, curajul, directia noua,sarcinile asumate, responsabilitatea, spiritul de conducator, initiativa, capacitatea individului de a-si lua destinul in propriile maini, urcusul, lupta, evolutie, contactele cu superiorii, armata sau conducatorii.

Simbolistica arcanei: un soldat cu armura, intr-un car de lupta tras de doi sfincsi – unul alb si unul negru – pleaca dintr-un oras care se vede in zare.


Arcana cu numãrul VIII se numeste PUTEREA

Sfatul sau este: POTI, ESTI PUTERNIC!

In drumul sau prin destin omul cauta SUPREMATIA.

REPREZINTA: energia fizica, forta fizica, rezistenta, vigoarea, puterea, suprematia, dominarea, capacitatea de a trece peste toate, de a depasi pericolele, de a imblanzi greutatile vietii, creativitatea, pasiunea, curajul, ambitia, optimismul, rezolvarile prin forte proprii, perseverenta, hobby-urile, placerile personale, contactele cu persoana iubita, cu superiori, cu alte persoane cu preocupari comune.

Simbolistica arcanei: o femeie frumos imbracata care are deasupra capului simbolul infinit – ca semn ca detine toate resursele de care are nevoie – deschide cu mult curaj gura unui leu feroce, semn ca poate domina chiar si ce pare a fi mai puternic decat ea. Leul este simbolul destinului, deci omul are in mana sa puterea si toate instrumentele de a-si imblanzi destinul.


Arcana cu numãrul IX se numeste EREMITUL sau PUSTNICUL

Sfatul sau este: TACI SI ASTEAPTA.

In drumul sau prin destin omul cauta SENSUL VIETII SALE.

REPREZINTA: nevoia de izolare, retragerea, meditatia, rugaciunea, studiul aprofundat, cercetarea, cautarea sensului, linistea, tacerea, seriozitatea, maturitatea, intelepciunea, rabdarea, chibzuinta, prudenta, sfatul, indrumarea, experienta de viata. trecerea timpului, batranetea, limitele auto-impuse, cenzura, contactele cu persoanele mai in varsta, cu mentorii, cu dohvnicii, cu profesori, cu calugari.

Simbolistica arcanei: un calugar batran, in haine ponosite, iarna, cu un toiag intr-o mana si un felinar in alta mana.


Arcana cu numãrul X se numeste ROATA DESTINULUI

Sfatul sau este: ASTEAPTA TIMPUL POTRIVIT.

In drumul sau prin destin omul cauta TIMPUL.

REPREZINTA: Asteptarea, obstacolele, incercarile, marile probe, rabdarea, rutina, dorinta unei schimbari, piedici de neinlaturat, lipsa de timp sau trecerea prea lenta a timpului, greutatea timpului, ciclicitatea, repetabiliotatea, trecerea vietii, insusi destinul.

Simbolistica arcanei: o roata pe care se poate citi ROTA sau TAROT la nesfarsit, inconjurat de diverse fiinte nepamantene si cateva entitati ceresti, in nori, care tin carti in mana, care ne urmaresc destinului: un taur inaripat, un sfinx, oun inger, un leu inaripat, pasare.


Articolul continua mai jos.


Arcana cu numãrul XI se numeste DREPTATEA sau JUSTITIA.

Sfatul sau este: FII CORECT!

In drumul sau prin destin omul cauta ADEVARUL, DREPTATEA.

REPREZINTA: Corectitudinea, legea, dreptatea, sinceritatea, fidelitatea, loialitatea, respectul, intelegerea, echilibrul, rezolvarea conflictelor, impacarea, iertarea, rezolvarea corecta, nedreptatile, recompensa sau pedeapsa, echidistanta, impartialitatea, adevarul, contacte cu reprezemtantii legii.

Simbolistica arcanei: un barbat cu coroana tine sabia dreptatii intr-o mana si balanta in cealalta mana, ca simbol al justitiei corecte.


Arcana cu numãrul XII se numeste SPANZURATUL

Sfatul sau este: STAI PE LOC.

In drumul sau prin destin omul cauta INTELEGEREA si PROBELE DESTINULUI.

REPREZINTA: Stagnarea, schimbarea modului de a privi lucrurile, rasturnarea situatiei exact pe dos, nevoia de a privi din alt unghi, mai original, mai aparte, piedicile, greselile, deceptiile, boala, pasivitatea, indiferenta, impasul, rascrucea, intarzierea, blocajul, indecizia, rabdarea, pauza, detasarea.

Simbolistica arcanei: un barbat agatat cu capul in jos, dar capul e inconjurat de o aura luminoasa, semn ca prin rasturnarea modului de a privi lucrurile, poate cunoaste iluminarea sau intelepciunea.


Arcana cu numãrul XIII se numeste MOARTEA

Sfatul sau este: PUNE PUNCT.

In drumul sau prin destin omul cauta FINALUL.

REPREZINTA: Finalizarea, piedicile, transformarile necesare, noile directii, abandonul, refuzul, capatul de drum, sfarsitul pentru un nou inceput, despartirile, pierderile, vestile proaste, supararile, despartirile, etapele incheiate.

Simbolistica arcanei: un schelet calare, imbracat in armura, cu steag negru in mana, se intoarce din batalie. Este inconjurat de morti, oameni infranti, si este intampinat de preoti, copii, femei, singurii care au mai ramas dupa batalie. In zare se vede o cetate peste care apune soarele.


Arcana cu numãrul XIV se numeste CUMPATAREA

Sfatul sau este FII CUMPATAT!

In drumul sau prin destin omul cauta ECHILIBRUL.

REPREZINTA: Echilibrul, calmul, cautarea armoniei, buna intelegere, impacarea, reconcilierea, negocierea, restabilirea ordinii si pacii, vindecarea, rezolvarea problemelor, detasarea, analiza la rece, impartialitatea, masura din toate, modestia, asteptarea, corectitudinea.

Simbolistica arcanei: un inger cu aripi imense, la o margine de lac. In zare se vede o carare ce duce in munti, peste care stralceste soarele. Ingerul are in mana doua cupe si toarna dintr-o cupa in alta o apa curata, ca simbol al respectarii masurii, al echilibrarii.


Arcana cu numãrul XV se numeste DIAVOLUL

Sfatul sau este: NU TE LASA ISPITIT!

In drumul sau prin destin omul cauta TESTAREA VOINTEI.

REPREZINTA: Pericolul, ispita raului, sentimentele negative, riscurile, ghinioanele, dusmanii, rautatile, marile probe de incercare, piedicile, vorbele urate, certurile, boala, accidentele, neregulile, faradelegile, minciuna, viciul, tentatia periculoasa.

Simbolistica arcanei: un diavol oribil pe fond intunecat tine prizonieri, in lanturi, un barbat si o femeie, transformati si ei in diavoli. Tine in mana stanga o torta indreptata spre barbat, iar mana dreapta o are ridicata.


Arcana cu numãrul XVI se numeste TURNUL

Sfatul sau este SCHIMBA TOT!

In drumul sau prin destin omul cauta SCHIMBAREA.

REPREZINTA: Pericolul, evenimentele neplacutem, neprevazutul, surpriza, schimbarile radicale, rabufnirile, exploziile, prabusirile bruste, loviturile neasteptate, finalul violent, conflictele majore, transformarile profunde, schimbarile de optica, crizele, vestile proaste, daramarea unor principii, pierderea definitiva, nevoia de a renunta la tot, demolarea, cutremurul, zdruncinatura majora de destin, a o lua de la zero, pierderea beneficiilor, trecerea de la plus la minus, revenirea dura la realitate, adevarul dur, singura solutie: abandonul, renuntarea.

Simbolistica arcanei: un turn, o cladire inalta, pe o stanca inconjurata de nori de furtuna, este cuprins de flacari, in urma unui trasnet devastator. Din varful turnului se pravaleste o coroana imensa. De la ferestrele turnului sar oameni cuprinsi si ei de flacari.


Arcana cu numãrul XVII se numeste STEAUA

Sfatul sau este: CREDE IN NOROC!

In drumul sau prin destin omul cauta NOROCUL.

REPREZINTA: Norocul, bucuria, succesul, fericirea, sansa, optimismul, privilegiile, castigul, imbunatatirile, reusitele, victoria, steaua norocoasa, auspiciile bune.

Simbolistica arcanei: o femeie frumoasa, la marginea unei ape, varsa din doua ulcele apa curata. In zare, pe cerul senin, se vad 7 stele mici si una mare, aurie.


Arcana cu numãrul XVIII se numeste LUNA

Sfatul sau este: CREDE IN INTUITIE.

In drumul sau prin destin omul cauta SUBCONSTIENTUL.

REPREZINTA: Emotiile, temerile, motivele de panica, nesiguranta, incertitudinea, sensibilitatea, vulneravilitatea, punctele slabe, oscilatiile, capriciile, lacrimile, suferintele profunde, amintirile neplacute, balastul emotional, timiditatea, presimtirile, intuitia, trairile interioare, vocea interioara, sufletul, contactele cu familia sau stramosii.

Simbolistica arcanei: intre doua turnuri, se vede luna stralucind. Doi lupi urla la Luna iar din apa iese un rac. O carare galbena traverseaza decorul si se pierde departe, in zare.


Arcana cu numãrul XIX se numeste SOARELE

Sfatul sau este: BUCURA-TE!

In drumul sau prin destin omul cauta FERICIREA.

REPREZINTA: Fericirea, castigul, succesul, tineretea, increderea, curajul, securitatea, victoria, optimismul, speranta, ameliorarile, rezolvarile favorabile, contacte cu familia sau copiii.

Simbolistica arcanei: un copil frumos si nevinovat apare calare pe un cal alb, inconjurat de un lan de floarea soarelui, purtand in mana un steag rosu, invingator. Peste toate, soarele imens straluceste.


Arcana cu numãrul XX se numeste JUDECATA

Sfatul sau este: NU JUDECA!

In drumul sau prin destin omul cauta ELIBERAREA, JUDECATA DIVINA.

REPREZINTA: Justitia divina, Dumnezeu, rezolvarea, eliberarea, apropierea de final, restabilirea dreptatii si a echilibrului, progresul, castigul de cauza, nevoia unui arbitru intr-un conflict, deznodamintele, contactele cu legea si reprezentatii legii.

Simbolistica arcanei: jos, din mormintele deschise, ies mortii inviati, care asteapta cu bratele judecata de apoi. Din ceruri, un inger ii cheama pe muritori la judecata divina, dand de stire dintr-o trambita imensa de aur.


Arcana cu numãrul XXI se numeste LUMEA

Sfatul sau este: ARATA LUMII CINE ESTI!

In drumul sau prin destin omul cauta RECUNOASTEREA.

REPREZINTA: Finalul fericit, reusita, marile realizari, implinirea dorintelor, atingerea scopurilor, marile sanse, calatoriile, noile vise si teluri, recompensele, castigul, recunoasterea, afirmarea, laudele, aprecierea, contactele cu cei din alte localitati sau cu strainatatea.

Simbolistica arcanei: o femeie frumoasa, acoperita cu un val violet, are doua sceptre in maini. Este inconjurata de o cununa imensa de lauri, ca un simbol al biruintei, al recunoasterii. Din colturi, din nori, o vegheaza aceleasi fiinte ceresti care apar si in arcana Roata Destinului.

CUTIE DE LEMN PENTRU CARTILE DE TAROT. www.kadoris.ro
Cutie de lemn gravata cu simboluri din Tarotul de Marsilia
Vezi mai multe