GOOD LIFE MAGAZINE

"Eu sunt..."

Search
HOROSCOPUL ZILNIC ACVARIA.COM * ACVARIA.RO

Horoscop zodia BERBEC Horoscop zodia TAUR Horoscop zodia GEMENI Horoscop zodia RAC Horoscop zodia LEU Horoscop zodia FECIOARA Horoscop zodia BALANTA Horoscop zodia SCORPION  Horoscop zodia SAGETATORHoroscop zodia CAPRICORN Horoscop zodia VARSATOR Horoscop zodia PESTI

TURCIA | Pamukkale | Vata de zahar cu parfum de Cleopatra



Urmareste-ne colectiile de fotografii pe:
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/dana.onmyway/ 
FACEBOOK: https://www.facebook.com/dana.onmyway/


TURCIA | Denizli, sud-vestul TURCIEI * Pamukkale

Vată de zahar cu parfum de Cleopatra

Un fenomen natural unic in lume, ce a transformat Pamukkale intr-un punct de interes turistic aparte. Cascadele pietrificate sunt de fapt depuneri de calcar ale apelor termale din zona. Un fel de ”Herculane” de pe vremea romanilor, care a mai ramas cu ceva ruine raspandite pe deal, cu un bazin de apa calda cu marca Cleopatrei – si complexul natural de ”cascade albe”. Mai rar ca in acelasi spatiu sa ai de toate: si natura, si cultura, si istorie, dar aici le gasesti in doze mari.

Pe dreapta, pe deal se intinde orasul antic, Hierapolis, cu ruine aruncate pana sus, si pe stanga – muntele alb. Nu, nu e zapada, desi, de departe asa pare, ci e calcar, depus in sute de ani peste terasele care se preling dintr-una intr-alta pe mai multe etaje, precum cupele de sampanie, suprapuse…

La vremea vizitei mele acolo, apa curgea cu taraita, fiind penurie de apa… incat apa curgea pe terase doar intre anumite ore. Dar asta nu schimba cu nimic magia locului. Pe suprafata imensa de cateva hectare, mii de oameni – neaparat desculti – coborau de-a lungul buzei cascadelor. Nu era voie sa ajungem peste tot, accesul era limitat catre terase (deci nu te puteai scalda in ochiurile de apa, asa cum vazusem in ghiduri turistice), semn ca grija pentru acest loc a crescut major de cand locul a  intrat in patrimoniul Unesco.

Dupa ce iti scalzi picioarele in apa ce curge la modul economic pe niste canale sapate in piatra, dupa ce cobori si apoi urci inapoi dealul alb cu multa grija, pentru ca se aluneca (era un fel de mazga rosie, semn ca apa termala este bogata in fier), dupa ce mai faci un tur de onoare la pas, spre relaxare, ca sa vezi muntele din toate directiile – ocazie cu care am putut vedea micile oaze de palmieri si leandri infloriti, dar si ”femeile de serviciu” de la Pamukkale, care spalau terasele albe cu matura si mopul… poti trece ”strada” alaturi, in situl arheologic, sa-ti iei doza de istorie.

Exista si un muzeu arheologic aici – daca ai chef de mai multa istorie – apoi un mic spa, tot antic, unde poti intra, contra unei taxe suplimentare, sa faci o baie in piscina Cleopatrei, mai precis un mic bazin cu apa termala plin ochi de doritori. In apa, printre picioarele celor care se sclada, vezi inca vechi coloane prabusite, ce dau locului un aer aparte.

Pe o arsita ucigatoare de care nu te puteai ascunde decat daca aveai la tine palarie de soare, bati la poarta fantomaticului oras roman Hierapolis – orasul  inchinat zeitei Hera – treci pe langa cateva coloane inca in picioare, pe langa un vechi templu in ruina, pe langa blocuri mari de piatra aruncate peste tot… si incet, incet, ajungi la statia terminus ce pune capac drumetiei: un superb amfiteatru roman, conservat foarte bine, unde iti mai poti imagina inca actori jucand intr-o tragedie antica… Ajuns aici, in varful dealului, cu situl arheologic la picioare si cu soarele in cap, iti spui ca da, a meritat si arsita, si soarele, si urcusul, si taxa de intrare…


GALERIE FOTO ©dana.onmyway


Urmareste-ne colectiile de fotografii pe:
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/dana.onmyway/ 
FACEBOOK: https://www.facebook.com/dana.onmyway/