GOOD LIFE MAGAZINE

"Eu sunt..."

Search
HOROSCOPUL ZILNIC ACVARIA.COM * ACVARIA.RO

Horoscop zodia BERBEC Horoscop zodia TAUR Horoscop zodia GEMENI Horoscop zodia RAC Horoscop zodia LEU Horoscop zodia FECIOARA Horoscop zodia BALANTA Horoscop zodia SCORPION  Horoscop zodia SAGETATORHoroscop zodia CAPRICORN Horoscop zodia VARSATOR Horoscop zodia PESTI

Una dintre cele mai numeroase familii de cristale: QUARTZ
CUARTUL – o familie numeroasă

Aceeasi formula, mai multe culori, mai multe denumiri


Din aceeasi familie de cristale, veti regasi foarte multe pietre care pornesc de la aceeasi compozitie chimica, si la care difera doar cateva elemente in plus, cele care dau de fapt aspectul, culoarea, stralucirea si fac diferenta intre membrii aceleiasi familii de cristale.

Printre cele mai numeroase familii de cristale se afla CUARTUL.

Da, exista foarte multe tipuri de CUART, sub acest nume fiind clasata o intreaga categorie de cristale. Ceea ce le aseamana este formula chimica de baza – SiO2 – Dioxid de Siliciu – dar culoarea este data de alte elemente chimice continute.

Sa facem cunostinta cu cativa dintre membrii acestei familii:

AMETISTUL

Este cuartul de culoare violet. Poate avea diverse intensitati, de la un lila pal, pana la un violet inchis. Exista Ametist Lavanda, Ametist Dark (inchis la culoare), Ametist-Chevron (care contine straturi dantelate de alb si violet)

AMETIST

CITRINUL – cuartul galben

Printre cele mai cunoscute cuarturi este CITRINUL, care este cuartul de culoare galbena. Poate avea si zone albe, zone maronii, sau galbenul poate avea diverse intensitati. De multe ori, poate fi tratat termic pentru intensitatea culorii.

CITRIN

AMETRINUL – cuartul galben-violet

Este cuartul cu zone galbene si zone violet, o combinatie intre ametist si citrin, de unde ii provine si numele – AME+TRIN.

AMETRIN

CRISTALUL DE STANCA – cuartul transparent

Este cuartul incolor si este mai cunoscut sub forma de varfuri, decat de pietre rulate.

CUART/CRISTAL DE STANCA

CUART FUMURIU sau cuartul cenusiu

Asa cum ii spune si numele, este varianta gri, cenusie, fumurie a cuartului. Culoarea poate avea intensitati diverse, de la gri pal pana la aproape negru, de multe ori intensitatea este opbtinuta prin iradiere (artificiala).

CUART FUMURIU

CUART ROZ sau cuartul rose

Este cuartul de culoare, evident, roz, dar si aceasta poate avea mai multe intensitati. Mai exista si variatii ale Cuartului roz, si anume Cuart Cherry si Cuart Strawberry.

CUART ROZ

AVENTURINELE

In aceasta categorie intra mai multe tipuri de cuart, care au in plus intruziuni de mica, ceea ce le confera o anume stralucire in lumina directa a soarelui. Aventurinul poate avea si el, la randu-i, diverse culori: orange, galben, verde, albastru, rosu, purpuriu.

AVENTURINE

AGATELE

Sunt cuarturi de diverse culori dispuse in straturi fine intrepatrunse. Vom dedica o pagina speciala tipurilor de agate, fiind prea multe ca a le mentionam aici.

AGATE

CALCEDONIILE

Desi tot cuarturi la origine, familia Calcedonia este sunt considerata o categorie diferita, si ea foarte complexa si bogata de cuarturi colorate.

CALCEDONIA BLUE-LACE

CARNEOLUL – calcedonia portocalie

Este o calcedonie portocalie de fapt, si acesta in diverse nuante, de la carneol aproape galben pana la carneol maroniu.

CARNEOL

CRISOPRAZUL – calcedonia verde crud

Este o varietate de calcedonie verde.

CRISOPRAZ

HELIOTROPUL – calcedonia verde inchis

Este o varietate de calcedonie verde inchis (masliniu) cu pete grena.

HELIOTROP

ONIXUL

Si aceasta o categorie ampla, la fel ca a agatelor, ce poate avea diverse culori: alb, negru, verde, maro.

ONIXURI

JASPURILE

Sunt un capitol la fel de amplu ca cel al agatelor sau calcedoniilor, si le vom discuta intr-un articol separat. Este un cuart de diverse culori dispuse in puncte si pete.

JASPURI

CUARTURILE CHATOIANTE

Sunt unele din cele mai atractive cuarturi, sunt care sclipesc in functie de unghiul in care sunt privite in lumina. Acestea sunt OCHI DE PISICA/TAUR, OCHI DE SOIM, OCHI DE TIGRU de diverse culori, unele din aceste nuante fiind obtinute prin tratamente termice sau chimice.

OCHI DE…

CUART TURMALINAT SI RUTILAT

Unele cuarturi contin intruziuni din alte minerale, cum sunt CUARTUL RUTILAT – cuart cu fire de rutil auriu – si CUARTUL TURMALINAT – cuart cu fire de turmalina neagra.

CUART RUTILATCUART TURMALINAT