GOOD LIFE MAGAZINE

"Eu sunt..."

Search
HOROSCOPUL ZILNIC ACVARIA.COM * ACVARIA.RO

Horoscop zodia BERBEC Horoscop zodia TAUR Horoscop zodia GEMENI Horoscop zodia RAC Horoscop zodia LEU Horoscop zodia FECIOARA Horoscop zodia BALANTA Horoscop zodia SCORPION  Horoscop zodia SAGETATORHoroscop zodia CAPRICORN Horoscop zodia VARSATOR Horoscop zodia PESTI

ROMÂNIA. Maramureș. Borșa | CASCADA CAILOR
România | Maramures | Borșa

Cascada Cailor

Punct de plecare: Băile Borsa.


Am pornit de dimineată spre Cascada Cailor, chiar de când s-a deschis tele-scaunul în Băile Borșa. La Cascada Cailor poți ajunge la pas, pe cărări de munte, sau iei telescaunul.  Noi le-am combinat pe amândouă: am urcat cu tele-scaunul si apoi am revenit la bază prin pădure, pe traseul marcat.

Deci la drum, cu telescaunul. Persoana care se ocupa cu îmbarcarea ne-a cam azvârlit în scaun, ridicțnd tonul că nu e timp… Da, nu prea ai la dispozitie decât câteva secunde să iei loc pe scaunul  de lemn, ca te-a si aruncat la drum. Am zis mersi ca ne-am vazut cocotati si au inceput deja senzatiile tari (deh, unii mai au si rău de înltime). Dar privelistea superba face toti banii!

Dupa un urcus de câteva minute, intr-un peisaj in care albastrul si verdele se îmbină minunat si pe stânga si pe dreapta, si in sus si in jos, observi pe partea stângă vârful Pietrosul Rodnei, ca un Olimp al Maramuresului, golas, dar impunător. Privesti cat poti in toate părtile ca să-ti umpli bateriile de imagini si impresii…

La capătul traseului de telescaun trebuie să fii iute de picior și să sari din mers, că doar câteva secunde ai și pentru debarcare. Acolo spatiul e cam dezolnat, mai stau marturie niste vechi stalpi de telescaun. ruginiti – că cică exista un traseu si mai sus de atât, sau poate incă mai există…? – iei aer în piept și-ti faci cruce că n-ai pătit nimic  – exagerez desigur! – si, după câteva minute de admiratie mută sau zgomotoasă, cum ti-e firea, pornesti pe traseul marcat care duce spre Cascada Cailor.

Cărarea e largă, încăpătoare, ca pe bulevard, fără un urcus obositor, cu zone de pădure urmate de zone de versanti – cam dezgoliti pe ici pe colo – iar in zilele cu turism intens, e plin de grupuri-grupuri.Dintr-o dată, printre copaci se vede ea, cascada, ce umple peisajul ca o scurgere a cerului către pământ. E cu totul altfel decât citisem prin reportajele de pe internet, ca atare impresia artistică e total diferită decât tot ce credeam, semn că niciodată nu trebuie să pleci la drum cu păreri preconcepute. Nu poti să nu scapi printre buze, măcar la prima vedere, un WOW! Parcă cineva a asezat-o perfect acolo încât s-o prinzi toată în fotografii, ca la carte: ai locuri destule de panoramă ca s-o captezi în poze, chiar cu toată familia dacă vrei, sau să-ti faci selfie fără număr!

De la zona de ”panoramă”, începi să cobori un pic, făcându-ti loc printre ceilalati turisti si la baza cascadei, fiecare se urcă pe unde poate, face poze pe unde reuseste sa ajungă. Ai loc berechet, pe toate nivelurile cascadei.

După ce te bucuri de aer, de apă, de brazi, de cer… te pregătesti de coborâre. Am ales să coborâm prin pădure, pe un traseu marcat care duce înapoi jos, în Băile Borsa. Pentru un turist amator, mai sunt si cateva zone de ceva adrenalină, dar acum nu vă imaginati că am făcut alpinism. Nici vorbă! Doar câteva coborâri mai abrupte ne-au dat bătaie de cap, dar ai suficiente alternative pentru a nu te prăvăli la vale ca bolovanul. Mai o mură, mai o floricică, mai o ciupercută, si faci tot drumul prin pădure, printre câteva zone de grohotis si stânci căzute, de-a dreptul palpitante. Mai arunci și o privire peste dealuri, când iesi la luminis, când te apropii de sat, mai vezi și un cal la păscut într-un peisaj exact ca in desenele de odinioară… Ne-au scăpat tăranii în costume populare, dar câteva cărute cu fân tot ne-au iesit în vizor, ca să avem imaginea specific maramureseană completă.  Ba si mai si: bonusul nostru, la coborâre, înapoi printre oameni, a fost o vâltoare maramureaseană de toată frumusetea cu apă limpede și agitată, în al cărei vortex am putut să captez luminile miezului de zi.

Si gata, am ajuns inapoi in sat… Toată povestea nu a durat mai mult de 3 ore, poate si mai putin, nu am cronometrat, pentru că pierzi notiunea timpului in acest peisaj.

FAPT DIVERS: pe 22 martie este ZIUA MONDIALA A APEI.


GALERIE FOTO ©dana.onmyway


 

Urmareste-ne colectiile de fotografii pe:
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/dana.onmyway/ 
FACEBOOK: https://www.facebook.com/dana.onmyway/