GOOD LIFE MAGAZINE

"Eu sunt..."

Search
HOROSCOPUL ZILNIC ACVARIA.COM * ACVARIA.RO

Horoscop zodia BERBEC Horoscop zodia TAUR Horoscop zodia GEMENI Horoscop zodia RAC Horoscop zodia LEU Horoscop zodia FECIOARA Horoscop zodia BALANTA Horoscop zodia SCORPION  Horoscop zodia SAGETATORHoroscop zodia CAPRICORN Horoscop zodia VARSATOR Horoscop zodia PESTI

BLOG DE CĂLĂTOR – Clermont Ferrand, Franta – Catedrala complet neagra
FRANTA | Clermont Ferrand

Catedrala Notre Dame de l`Assomption

Catedrala neagră cu cele mai frumoase vitralii

Autor ©dana.onmyway

VEZI FOTO  CITESTE ARTICOL  VEZI FILM


Cand am vizitat candva Biserica Neagra din Brasov, am spus ca nu am vazut niciodata ceva mai frumos, dar m-am inselat. Una dintre cele mai frumoase catedrale gotice pe care am vizitat-o a fost una despre care nu stiam nimic in Clermont Ferrand.

Complet neagră, culoarea nu are nicio legatura cu fumul sau incendiul, pentru ca negreala ei cu iz aproape magic este legata de materialul din care este construita: lava vulcanica.

  

Zona Auvergne este zona vulcanica in Franta si s-a folosit din greu ceea ce natura a lasat, adica roca. Ei bine si acest monument superb, care patroneaza orasul cu turlele sale de aproape 100 de metri este construit in totalitate din roca vulcanica neagra ceea ce o pune si mai mult in evidenta, atat la exterior, cat si la interior, pentru ca asa, pe fond negru, vitraliile parca stralucesc si mai tare.

Se zice ca bazele catedralei provin din secolul al V-lea, de pe vremea romanilor, fiind urmata de multe alte variante pana la cea actuala, ca atare s-a ajuns la forma finala in decursul secolelor XIII-IX (1248-1884) fiind de mai multe ori distrusa si reconstruita. In timpul Revolutiei franceze revolutionarii au vrut sa darame frumusetea aceasta de biserica, dar reprezentantii bisericii au reusit sa le abata gandul, oferindu-le catedrala ca loc de adunare pentru oameni. Dar totusi multe detalii s-au pierdut atunci…

Doua lucruri m-au uimit pe mine aici:

1 – ce vezi la exterior, culoarea neagra si rece la exterior, contrastand cu usile de lemn rosii, imense, sub arcadele in forma de ogiva, care scot si mai bine in valoarea culoarea zidurilor.

Si 2 – ce vezi in interior!

Cand intri in catedrala ramai cu gura cascata cand vezi minunatele vitralii, cred ca unele dintre cele mai frumoase pe care le-am vazut pana acun. Multe, variate si superbe! Apropo de vitralii, te invit in pagina dedicata vitraliilor AICI

Aici se gasesc peste 400 de panouri vitrate – aproape un sfert dintre ele sunt reconstituite, pentru ca au suferit multe pagube de-a lungul secolelor – o colectie impresionanta de vitralii ce provin din secolul XIII – considerate cele mai frumoase din Franta dupa cele de la Bourges – dar pentru ca eu nu am vazut catedrala din Bourges, am asezat din start aceste minuni pe primul loc ever in ceea ce priveste maiestria si frumusetea.

Vitraliile pictate reprezinta scene biblice, geneza, apocalipsa, viata lui Isus Hristos, viata unor sfinti sau scene eroice.

Cateva dintre ele sunt comandate de regele Louis IX – de aceea contin simbolul floare de crin, simbolul regalitatii franceze – fleur de lis – si au fost daruite orasului cu ocazia casatoriei fiului regelui Philip II.

 


VEZI FOTO  CITESTE ARTICOL  VEZI FILM

Urmareste-ne colectiile de fotografii pe:
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/dana.onmyway/ 
FACEBOOK: https://www.facebook.com/dana.onmyway/