GOOD LIFE MAGAZINE

"Eu sunt..."

Search
HOROSCOPUL ZILNIC ACVARIA.COM * ACVARIA.RO

Horoscop zodia BERBEC Horoscop zodia TAUR Horoscop zodia GEMENI Horoscop zodia RAC Horoscop zodia LEU Horoscop zodia FECIOARA Horoscop zodia BALANTA Horoscop zodia SCORPION  Horoscop zodia SAGETATORHoroscop zodia CAPRICORN Horoscop zodia VARSATOR Horoscop zodia PESTI

3. Se pot confunda cristalele? PIETRE SI CRISTALE ROSII-VISINII.

Home > Despre cristale > Culorile cristalelor > Cristale rosii

PIETRE SI CRISTALE ROSII
Se pot confunda cristalele? E chiar atat de greu sa le deosebesti? Poti sa te pacalesti?

La prima vedere, asemanarea dintre cristale poate fi izbitoare, incat chiar si unii vechi cunoscatori intr-ale pietrelor se pot insela. Ca sa eviti situatia, in primul rand, e bine sa cumperi cristale de la magazine specializate. Am vazut multe magazine care vand Calcit in loc de Citrin, Malahit artificial in loc de Malahit natural, Howlit bleu in loc de Turcoaz, sticla in loc de Cuart si lista poate continua… Nu e (neaparat) rea intentie, ci mai degraba lipsa unei informari aprofundate in acest sens, pentru ca da, se pot face multe confuzii!

Daca ai dubii cu privire la cristalele pe care le detii, iata aici un mic indrumar vizual pentru a deosebi cristalele care seamana foarte mult intre ele.


Partea a III-a: CRISTALE ROSII, VISINII, GRENA

      

Pietrele de un rosu pur, sangeriu, sunt rare, printre acestea fiind Rubinul pretios si Spinelul pretios. Dar din aceeasi gama cromatica apropiata – ce cuprinde nuantele de visiniu, grena, caramiziu, rosu brun – se afla: CORAL ROSU, GRANAT, AVENTURIN ROSU-PURPURIU, RUBIN, RODONIT, JASP ROSU, JASP BRECIAT, JASP MOOKAIT.

CORALUL ROSU este cel mai rosu dintre pietre, dar coralul natural rosu este rar si de obicei scump – si nu este rosu sangeriu, ci mai degraba un rosu-caramiziu – ca atare ceea ce se gaseste ca fiind CORAL ROSU, este de regula coral alb colorat artificial, ca atare culoarea se schimba cu timpul si chiar poate iesi la spalare.

  

 

AVENTURINUL ROSU nu e chiar rosu, are o culoare roz-purpurie, roz inchis, si prezinta urme sclipitoare, de mica, ce stralucesc in lumina soarelui. Culoarea nu este uniforma, aspectul este poros, opac. Poate fi usor confundat cu Rubinul, Turmalina roz, Lepidolitul, Rodonitul.

 

RUBINUL semipretios are culoare grena, visinie – rosu aprins este doar varianta pretioasa, pfolosita la bijuteriile de lux – este opac, usor poros, si poate prezenta si usoare dungi, firisoare sau pete neuniforme din alte nuante – mai deschise sau mai inchise sau chiar de alte culori, usor sidefate uneori. Poate fi confundat cu Aventurinul purpuriu, Granatul, Turmalina roz, Rodonitul.

 

GRANATUL are culoare grena-visinie foarte inchisa, este sticlos, semitransparent, translucid spre opac, prezinta fisuri la suprafata si in interior. Poate fi confundat cu Rubinul, Aventurinul purpuriu.

 


Un loc special il ocupa pietrele care intra in categoria pietrelor ROSII, dar care au o nuanta de ROSU-CARAMIZIU, sau ROSU-BRUN, spre MARO-ROSCAT: JASP ROSU, JASP MOOKAIT, JASP BRECIAT, CARNEOL.

Desi se numeste JASP ROSU, este totusi o piatra rosu-brun-caramizie. De regula culoarea este uniforma, dar mai poate prezenta straturi de maro, bej, alb. Este o piatra opaca, usor poroasa. Poate fi confundata cu alte variante de Jasp: Mookait sau Breciat.

  

 

JASPUL MOOKAIT are mai multe culori si poate trece de la galben deschis pana la rosu-brun inchis, spre maro. De aceea poate fi confundat cu alte culori de jasp, de exemplu Jasp Rosu, Jasp galben. Daca prezinta mai multe nuante in aceeasi piatra – poate avea si galben si maro in aceeasi piatra – este usor de deosebit de cele de culoare uniforma.

 

JASP BRECIAT este o varianta de Jasp Rosu, care prezinta pete din alte culori apropiate: rosu-brun, bej, negru, maro, grena. Poate fi deci confundat cu Jaspul rosu. (Breciat vine de la cuvantul brecie, care inseamna roca sedimentara stratificata, ce da impresia unui conglomerat.)

  

 

CARNEOLUL este in general o piatra portocalie, dar exista nuante foarte inchise care bat spre maro-roscat, ceea ce le apropie de rosu. Poate fi confundat cu alte pietre orange sau cu Jaspul rosu, deiosebirea fiind tuseul peutrei. Carneolul este sticlos, translucid spre opac, culoarea este neuniforma, rareori uniforma, si difera de la orange foarte deschis, aproape bej, trecand prin toata gama de orange si pana la maro.

 


COMPARATII INTRE CRISTALELE GRENA-VISINII
GRANATRUBIN TURMALINA  RODONITCORAL ROSU   JASP ROSU
RUBIN AVENTURIN PURPURIU  GRANAT