GOOD LIFE MAGAZINE

"Eu sunt..."

Search
HOROSCOPUL ZILNIC ACVARIA.COM * ACVARIA.RO

Horoscop zodia BERBEC Horoscop zodia TAUR Horoscop zodia GEMENI Horoscop zodia RAC Horoscop zodia LEU Horoscop zodia FECIOARA Horoscop zodia BALANTA Horoscop zodia SCORPION  Horoscop zodia SAGETATORHoroscop zodia CAPRICORN Horoscop zodia VARSATOR Horoscop zodia PESTI

În ce-ti poti citi… viitorul? (2)În ce se poate… „ghici”?

Arte divinatorii de-a lungul vremii…


Partea a II-a

1 2 3
BIBLIOMANTIA

Era o metoda de divinatie avand la baza prezicerea unor evenimente cu ajutorul Bibliei, prin alegerea la intamplare a unui pasaj biblic ce se presupunea ca ofera un raspuns problemelor subiectului. Indrumarile primite din pasajele biblice puteau lumina mintea credinciosului, oferindu-i explicatii, cai, solutii, incurajari, speranta.

Ceva similar se practica si in zilele de azi la unele manastiri, practica ce poarte numele popular de „deschiderea cartii” (deschide cartea sfanta)
BELOMANTIA

Metoda de divinatie cu ajutorul sagetilor cu pene. Se atasau de sageti unele bucati de hartie pe care erau insemnate sfaturi date de oracol. Era luat in consideratie sfatul de pe sageata care ajungea cel mai departe. Aceasta metoda era practicata de catre Babilonieni, de catre sciti, greci si arabi. Totodata mai era practicata o metoda: se arunca in aer un numar de sageti si directia catre care acestea o luau la cadere era directia pe care practicantul trebuia sa o apuce.

Se spune ca o astfel de practica ar fi stat la baza alegerii locatiei manastirii Putna. Legenda spune ca Stefan cel Mare ar fi tars cu arcul si acolo unde a cazut sageata, acolo s-a hotarat ridicarea manastirii. Ion Neculce povesteste: „Stefan-vodă cel Bun, cînd s-au apucat să facă Mănăstirea Putna, au tras ca arcul dintr-un vârvu de munte ce este lângă mănăstire. Si unde au agiunsu săgeata, acolo au făcut prestolul în oltariu. Si este mult locu de unde au tras pană în mănăstire. Pus-au si pe trii boiernasi de au tras, pre vătavul de copii si pre doi copii din casă. Deci unde au cădzut săgeata vătavului de copii au făcut poarta, iar unde au cădzut săgeata unui copil din casă au făcut clopotnita. Iar un copil din casă dzicu să fie întrecut pe Stefan-vodă si să-i fi cădzut săgeata într-un delusel ce să cheamă Sion, ce este lângă mănăstire. Si este sămnu un stâlp de piatră. Si dzic să-i fie tăiat capul acolo. Dar întru adevăr nu să stie, numai oamenii aste povestescu. Fost-au și bisericuță de lemnu întru acel delușel și s-au răsipit, fiind de lemnu. Și așe au fost făcut mănăstirea de frumoasă, tot cu aur poleită zugrăveala, mai mult aur decât zugrăveală, si pre dinlăuntru si pre denafară, și acoperită cu plumbu…”.

BOTANOMANTIA

Era o metoda de divinatie ce avea la baza arderea frunzelor si ramurilor de copac.

CARTEA UMBRELOR

Este termenul ce desemneaza o carte de ritualuri, retete, reguli, legi si alte documente magice importante in arta vrajitoriei. Fiecare carte a umbrelor difera de la un practicant la altul.


Articolul continua mai jos.

CAPNOMANTIA

Era o forma de divinatie ce are la baza interpretarea miscarii fumului ridicat de la focul la care se aduceau sacrificii. Metoda prezicea lucruri bune daca fumul se ridica usor deasupra altarului si ajungea direct la nori. Acelasi nume il poarta metoda de divinatie cu ajutorul transei induse de inghitirea fumului scos prin arderea unui drog special preparat.

CARTOMANTIA

Este o metoda de divinatie sau prezicere a viitorului cu ajutorul cartilor-oracol. Isi trage originea din ghicitul cu cartile de tarot. Cartomantia este practicata cu carti de Tarot, existente in zeci de variante. Cele mai cunoscute sunt Rider-Waite si tarotul de Marsilia, dar mai esista Tarotul ingerilor, Tarotul arhangelilor, Palladini, William Blake s.a.

Intra in capitolul dedicat TAROTULUI

CATOPTROMANTIA

Era forma de divinatie ce are la baza utilizarea oglinzilor indreptate spre luna pentru a reflecta lumina lunara. Raspunsurile apareau de regula sub forma unor urme de sange aparute pe fata lunii sau in reflectia sa in oglinda. Este cea mai straveche forma a cristaloscopiei. O alta metoda folosita pentru a oferi diagnostice medicale cerea agatarea unei oglinzi de o ata deasupra unei fantani sau a unui bazin cu apa. Dupa ce oglinda era coborata incet pana la suprafata apei, erau aprinse unele esente de plante si se spuneau rugaciuni. Se spunea ca cel a carui fata se reflecta in oglinda urma sa moara sau, dimpotriva, sa se insanatoseasca. Daca fata din oglinda era proaspata si sanatoasa, aducea insanatosire. Daca arata un aspect fantomatic, atunci era prevestita moartea iminenta.

CUASIMOMANTIE

Era o forma a divinatiei avand la baza o tehnica de aruncare a obiectelor in foc. Daca nu luau foc sau ardeau foarte lent, era un semn bun.

CEFALOMANTIA

Era o forma a divinatiei ce folosea craniul sau capul unui magar sau al unei capre.

CHIROMANTIA / CHIROGNOMONIA / CHIROLOGIA

Se refera la cunoasterea caracterului oamenilor dupa liniile si formele palmelor.

CITIREA IN ZAT DE CAFEA sau FRUNZE DE CEAI

Este metoda de ghicirea a viitorului prin descifrarea modelelor lasate de frunzele de ceai sau de zatul de cafea pe peretii cestii dupa consumarea lichidului din interior.

FAPT DIVERS: pe 1 octombrie este ZIUA MONDIALA A CAFELEI.

FAPT DIVERS: pe 15 decembrie este ZIUA MONDIALA A CEAIULUI.

CLEDONOMANTIA

Era o metoda a divinatiei in care practicantul gasea semnificatia unor lucruri luate la intamplare.

CLEIDOMANTIA

Deriva din grecescul „kleis” (cheie) si „manteia” (divinatie), termen care se refera la metodele de prezicere a viitorului cu ajutorul unei chei. Una din metode avea la baza scrierea unei intrebari pe o cheie, dupa care aceasta era introdusa intre foile Bibliei. Cheia era mai apoi agatata in asa fel incat sa i se permita sa se invarta – directia de miscare dicta raspunsul. Uneori cheia si Biblia erau agatate deasupra inelarului unei fecioare, care recita de trei ori anumite cuvinte magice, intr-o zi cand soarele sau luna se aflau in zodia Fecioarei. O alta metoda cerea asezarea cheii in pumnul strans. Se cerea apoi unei femei gravide sa aleaga dintre cele doua maini ale celui acre tinea cheia mana in care credea ca este ascunsa cheia. Daca femeia gravida ghicea, atunci copilul ce avea sa vina pe lume urma sa fie fata.CLEROMANTIA

Era o forma a divinatiei cu zaruri. Candva aceasta metoda desemna orice varianta a aruncarii oricarui gen de obiecte asemanatoare zarurilor: boabe de fasole, pietricele, mici betigase sau oase. Aceasta metoda de divinatie era raspandita in Roma si in Egipt.

CRISTALOSCOPIA sau CRISTALOMANTIA

Era ghicirea in sfera de cristal, pornind de la o stare de halucinatie voluntara. Forma de divinatie bazata pe meditatia intr-o suprafata reflectorizanta (oglinda, sticla, cristal, luciul apei) pentru a obtine informatii paranormale.

CRITOMANTIA

Ea o forma a divinatiei ce avea la baza studiul placintelor din orz. Aluatul placintelor ce erau oferite ca ofranda era examinat cu multa atentie, zicandu-se ca raspunsurile erau date prin decifrarea semnelor care erau trase pe faina care era imprastiata deasupra.

COSCINOMANTIA

Era o forma de divinatie similara cleidomantiei, cheia fiind inlocuita aici cu o sita.

CICLOMANTIA

Era o forma de divinatie ce interpreta semnele ce se formau prin rotirea rotilor.

DAFNOMANTIA

Era metoda de divinatie ce interpreta sunetul scos de ramurile unui laur aruncate in foc. Cu cat sunetele erau mai intense, cu atat erau mai bune prezicerile. Daca lemnul nu scotea nici un sunet, prezicerile erau sumbre.

DEMONOMANTIA

Era metoda de divinatie cu ajutorul anumitor demoni.

DENDROMANTIA

Era ghicirea viitorului dupa freamatul copacilor si fosnetul frunzelor.

1 2 3